De herkomst van het mos

Mosmuur kiest bewust voor een duurzame mosteelt. Onze moscreaties worden gemaakt met Noors rendiermos uit bio-reservaten en dragen daardoor een eco-label. Deze rendiermossen lijken op kleine gewijvormige struikjes, en zijn van nature groen-grijs gekleurd. De mossen worden geplukt, gekleurd en gestabiliseerd, daarna gemonteerd in verwerkt in ons atelier te Antwerpen.

De teelt van rendiermos of Cladonia Stellaris

De mossen die mosmuur gebruikt voor kaders, schilderijen en wanden zijn de Noorse ‘rendiermossen’. Dit mos heeft holle vertakkingen zonder merg, waardoor het een plant lijkt. In werkelijkheid gaat het om een natuurlijk organisme, dat is samengesteld uit een symbiotische levensvorm van een wier en een schimmel.

Het korstmos leeft in een natuurgebied van zo’n 3000km2 en wordt geoogst onder overheidstoezicht. Dit proces is geheel onschadelijk voor de natuur en de mossen groeien vanzelf opnieuw aan. Na het oogsten worden de mossen verzameld en schoongemaakt en klaargemaakt voor een verder bewerkingsproces.

Het stabilisatieproces van mos

Na de oogst van het mos wordt dit op natuurlijke wijze bewerkt met een chlorofylgel of glycerine, waardoor de structuur van het mos zacht blijft en waardoor de plant vuilafstotend en brandvertragend reageert. Dit proces wordt ook gebruikt om planten ‘op te zetten’ en te bewaren. Wanneer de luchtvochtigheid daalt onder de 35% kan het mos beginnen uitdrogen, waardoor de elastische werking zal afnemen. Wanneer de luchtvochtigheid echter stijgt, gaat het mos opnieuw soepeler en elastischer zijn. Na dit proces kunnen de mossen worden gemonteerd op panelen.

We gebruiken harslijm om de mossen vast te zetten op een FSC houten drager . De mossen kunnen worden gekleurd door natuurlijke pigmenten toe te voegen  tijdens het proces.

 

Meer info over de natuurlijke pigmenten en kleuren kan u hier terugvinden.

Meer info over de luchtvochtigheid? Kijk dit filmpje.

Voor eeuwig groen en natuurlijk

Het werk is 100% steriel, de planten zijn behandeld met vloeibare polymeer, en hebben dus een soort stabilisatie proces ondergaan waardoor ze in winterslaap belanden en voor altijd groen en natuurlijk zacht blijven. Tijdens deze chemische behandeling (waarbij ook natuurlijke kleurpigmenten kunnen worden toegevoegd), worden alle kiemen, sporen of bacteriën gedood en wordt het mos geheel steriel. Dit is van groot belang wanneer u de moswanden wil toepassen in de zorgsector of horeca, waar een kiemvrije omgeving is vereist.

Het gaat om een duurzaam proces waarbij de mossen een permanente antibacteriële coating krijgen (een laag rondom de organismen, zoals een verf). Deze coating bestaat uit bio-polymeren die deze bacteriedodende functie uitoefenen. Dit is een zeer gekende bewaringstechniek die ook wordt toegepast in de medische sector, in kiemvrije laboratoria en bij bewaarprocessen in de voedingsindustrie. De planten blijven geheel intact en behouden hun natuurlijke uitstraling.

Het werk is dus blijvend antibacterieel, er zal nooit enig risico zijn voor schimmels, sporen of bacteriën. Het mos is ook stof/vuil afstotend en omdat er geen natuurlijke sapstromen (alle water is gedurende het chemische proces vervangen door acetyol/polymeer) meer aanwezig zijn zal het mos geen insecten aantrekken of kunnen huisvesten. Dit maakt onze mosmuren tot een perfect alternatief voor kamerplanten of kantoorgroen.